Hoe het begon

Pluk&Deel wordt in 2014 als proefproject in Zweeloo georganiseerd. Met kleine stappen willen we Pluk & Deel laten groeien.

Ons motto: elke appel die niet op de composthoop belandt is pure winst.

We mikten in eerste instantie op de appeloogst in september 2014. Op zaterdagochtend 6 en 20 september werd er geplukt:

We verzamelden ons bij het dorpshuis De Spil in Zweeloo, Eswegje 3. De vrijliggers konden vanaf 9.30 binnen lopen. Om 10.00 uur gingen we naar de tuinen. Iedereen bracht zelf zoveel mogelijk plukmateriaal mee (denk aan trappen, emmers, manden voor tijdelijke opslag);

Delen
De oogst werd verzameld en er werd uitgedeeld onder de plukkers. Elke plukker kon zelf 1 zak of tas mee voor eigen gebruik, de rest ging verwerkt naar de voedselbank – aangetast fruit ging naar paarden, schapen e.d. Op 16 oktober, Wereldvoedseldag werd het fruit verwerkt tot appelmoes. Door een tekort aan glazen potten werd een deel van de appels gedroogd bij Bakkerij Kuijer in Aalden. Ook Drieluik Kinderopvang, de jeugd van de kerk in Aalden, en de dagbesteding van zorgcentrum De Korenhof maakten appelproducten voor de voedselbank, of om de kosten van het project te dekken.

Voedselbank
Op 16 oktober 2014 , Wereldvoedseldag, werden 300 potten appelmoes, 100 appelflappen, 20 potten stoofperen en 50 zakjes gedroogde appelstukjes overhandigd aan Harry Timmermans, voorzitter van de Voedselbanken Zuid-Oost Drenthe.

P1050433

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *